Só és hipertónia

Metabolikus hipertónia, A belgyógyászat alapjai 2.

metabolikus hipertónia

A tej zsírtartalma és a biológiai életkor Korábbi kutatási eredmények arra utalnak, hogy tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség, magas vérnyomás és metabolikus szindróma kialakulásának esélye. Ám ezeknek a kutatások többsége Észak-Amerikában és Európában folytak, ezért a Prospective Urban Rural Epidemiology PURE vizsgálat azt kívánta tisztázni, hogy az észlelt összefüggések szélesebb földrajzi régiókra is igazak-e.

A 35 és 70 éves kor közötti résztvevőket 21 országból toborozták Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, Ázsiából és Afrikából.

metabolikus hipertónia

A megelőző 12 hónapra vonatkozóan kérdőíves módszerrel mérték fel az étrendben szereplő tejtermékek mennyiségét. Közel 47 ezer főnél igazolódott a metabolikus szindróma öt komponense közül legalább négynek a fennállása.

Sok tejtermék, kevesebb cukorbetegség és hipertónia

A teljes tejtermékfogyasztás a teljes értékű tej fogyasztása a metabolikus szindróma legtöbb komponensének csökkent prevalenciájával társult, a sovány tej esetében azonban már nem mondható el ugyanez.

A korreláció azokban az országokban bizonyult a leginkább meggyőzőnek, metabolikus hipertónia normális körülmények között kevés tejterméket fogyasztanak.

metabolikus hipertónia

A közel ezer résztvevő egészségi állapotát átlagosan 9 éven át kísérték figyelemmel, mely idő alatt A korreláció ez esetben is szorosabb volt a teljes értékű tejtermékeket fogyasztók körében, mint sovány tej fogyasztása mellett.