Diuretikumok a hypertonia kezelésében -

Diuretikus hipertónia. Diuretikumok a hypertonia kezelésében

Tartalom

  diuretikus hipertónia

  Lítiummal: lítiummérgezés. Szempontok a thiazidok és a thiazidszerű diuretikumok alkalmazásához a legújabb irodalmi adatok alapján: A hagyományos thiazidok elsősorban hydrochlorothiazid első szerkénti adása vagy kombináció tagjaként nem ajánlható biztonsági és hatékonysági szempontok alapján: elektrolitzavarok és metabolikus eltérések.

  A hydrochlorothiazid nagyobb adagban emeli a vércukor és koleszterin szintet. A thiazidszerűek diuretikus hipertónia a legkedvezőbb az indapamid: retard készítményei egyenletes, tartós hatást adnak nincs gyakori vizelési ingermellékhatásprofilja a legkedvezőbb, anyagcsere-semleges nem emeli a szérumkoleszterint és a vércukrot ,vazodilatátor hatású.

  Hypertoniás betegek cardiovascularis szövődményeinek, a mortalitás csökkentésére a thiazidszerű diuretikumok indapamid, chlorthalidon eredményesebbek, mint a thiazidok, különösen a hydrochlothiazid. Gyakorlati megfigyelések Fiatal férfibetegek ED-ja hátterében gyakran thiazid vagy spironolacton áll. Ezt az EKG-n a relatív QT-megnyúláson túl mely jobban referál az intracelluláris-szívizom káliumszintről, mint a laboratóriumi szérumkálium-szint gyakran kamrai ES mutatja.

  diuretikus hipertónia

  Idős betegeknél a kaliumspóroló diuretikum és a csökkent veseműködés relatív hyperkalaemiát okoz. Időseknél gyakran elmarad a diuretikum kezelés melletti elektrolit Mg is! Az Amylorid comp és Amilozid B kombinációkban amiloridon kívül jelentős 50 mg hydrochlorothiazid is van, kedvezőtlen metabolikus mellékhatásai miatt ezeket a szerző diuretikus hipertónia javasolja a hypertonia kezelésére.

  Vérnyomáscsökkentés[ szerkesztés ] Hipertóniáról beszélünk, ha ismételten mérve 90 Hgmm feletti diasztolés nyomást észlelünk.

  Szívelégtelenségben indikált lehet. Gyakori a helytelenül, monoterápiában adott aldoszteron antagonista rezisztens hypertoniában, kombináció tagjaként hatásos.

  diuretikus hipertónia

  Gyakori a többfajta diuretikum kacs és thiazid indokolatlan együttadása hypertoniában: nincs szívelégtelenség tünete, klinikai jelei, echokardiográfiával jó systolés balkamra-funkció nem indokolja a furosemidkezelést. Ugyanakkor a furosemid antihipertenzív szerként rövid hatású, melynek adása hypertoniás krízisben ajánlott.

  diuretikus hipertónia

  A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve. Szerk: Farsang Csaba. Szauder I: Kardiológia és hipertonológia gyakorló orvosoknak.

  Diuretikumok a szövődménymentes hypertonia első vonalbeli kezelésére? Bár jómagam nem értek egyet teljes mértékben ezzel a végkövetkeztetéssel, szívesen eleget teszek a felkérésnek, és felsorolom a vízhajtók alkalmazása mellett szóló érveket.

  Gyakorló Orvos Könyvtára. Budapest, Medicina, Diuretikumok dózisai.

  Hypertonia és Nephrologia Nem minden fiatal, sportoló egyetemista él optimális vérnyomással. A Sajnos a hypertoniának egyik jellemzôje, hogy sokáig észrevétlen marad, mindaddig, amíg már kialakult egy vagy több szerv károsodása. Ezért nagyon fontos, hogy a szisztémás vérnyomást idôrôl idôre ellenôrizzük, elsôsorban 45 éves kor felett. Újabb adatok felhívták a figyelmet arra, hogy a hypertonia megjelenhet fiatalabb korban is, bár kisebb gyakorisággal.